Pukeutuminen ja valmistautuminen ohjelmiin
Täältä löydät vinkkejä pukeutumisesta eri ohjelmiin ja vähän muutakin hyödyllistä tietoa. Oikealla tavalla pukeutuneena pidät itsesi kuivana ja lämpimänä, jolloin voit keskittyä ohjelmasta nauttimiseen.
Kaikki sivustolla olevat ohjelmamme sopivat lähtökohtaisesti kaikille terveille, normaalikuntoisillle aikuisille.
Pukeutuminen patikka- ja luontoretkille
Puethan säänmukaiset ulkoiluvaatteet ja luonnossa kävelyyn soveltuvat jalkineet. Lenkkareissakin pärjää, mutta suosittelemme nilkkaa tukevia retkeilykenkiä. Sateella tai sen jälkeen sekä syksyllä suosittelemme vedenpitäviä kalvolla varustettuja retkeilykenkiä tai kumisaappaita. Aluskasvillisuus voi olla märkää kasteen jäljiltä, vaikka ei olisi satanutkaan.
Asuksi suosittelemme ulkoiluun sopivaa ns. kalvo-/kuoriasua (takki ja housut), joka pitää tarvittaessa vettäkin, jos keli koettelee reitin varrella. Jos ei omista kuoriasua, niin retkelle kannattaa varata sadeasu mukaan. Ulkovaatteiden alle tarvittava kerros alus- ja välikerrosvaatteita sään ja lämpötilan mukaan. Jos keli on sateeton, voi ylimääräiset vaatteet jättää ennen retkelle lähtöä Yli-Takkulan tilalle, hotellille, omaan autoon tai autoomme, riippuen toteutuspaikasta. Kylmillä/viileillä keleillä on hyvä varata mukaan lisäksi päähine ja käsineet.
Kuljemme yleisimmin metsäpoluilla ja paikasta riippuen myös ulkoilureiteillä. Lopullisen reittivalinnan varmistamme patikan keston, sääolosuhteiden, valoisuuden, asiakkaiden ym. mukaisesti. Reitit ovat aina helpohkoja ja kävelyvauhti rauhallinen, jolloin ehdimme ihailla ympäröivää luontoakin, jollei erikseen muuta sovita. Etukäteen sovittaessa, voimme muokata reittiä, retken pituutta, ja/tai kestoa.
Talvella ja pakkaskeleillä suosittelemme lämpimiä ulkovaatteita ja alle reilusti lämpimiä välikerroksia. Lämpimät talvihanskat tai -rukkaset, lämmin päähine sekä lämpimät vuorelliset jalkineet. Lisää talvipukeutumisesta esim. ulkomaalaisvieraille/Read more about clothing in winter
Lumikenkäretkelle tulee jalkineiksi valita reilusti nilkan yli yltävät tukevat talvijalkineet, jolloin lumikenkäsiteiden hihnat saadaan kiinniteyttyä hyvin.
Pukeutuminen pihamaastoissa, puistoissa ym. vastaavissa ”helpommissa” paikoissa tapahtuviin tiimi- ym. ohjelmiin.
Samalla oheistuksella, kuin ”patikkaretkelle pukeutuminen” ja ”Talvella ja pakkaskeleillä” (katso edellä). Nilkkaa tukevia kenkiä ei välttämättä tarvita. Välivaatteeksi kannattaa varata jotain lämmintä (fleece, villapaita, ohuempi untuvatakki tms.), jos ohjelmassa on staattisempia tehtäviä, kuten ongelmanratkaisutehtäviä, jousiammuntaa, puhallusputkiammuntaa jne.
Fat-bike ja Kick-bike ohjelmiin pukeutuminen
Samalla ohjeistuksella kuin patikkaretkelle, mutta huomioiden kerrospukeutumisen, jotta voi vähentää tai lisätä retken aikana vaatetusta hikoilun mukaan. Rapasella kelillä voi renkaista roiskua likavettä ja kuraa vaatteille, joka on hyvä huomioida vaatevalinnassa. Silmät on hyvä suojata laseilla oksien vuoksi, raparoiskeilta ja kesäisin/syksyisin ötököiden vuoksi. Auringonpaisteella aurinkolasit. Jos kätesi ovat herkät hiertymille, ota hyväkitkaiset sormikkaat mukaasi. Viileällä kelillä ja talvella on kypärän alle hyvä laittaa esimerkiksi BUFF tai ohuempi pyöräily/hiihtopipo. Huomaathan, että hirmu paksua pipoa ei kypärän alle mahdu. Suosittelemme oman kypärän käyttöä, jos sellainen löytyy. Järjestäjän puolesta tulee kypärät.
Lauttamelontaohjelmaan pukeutuminen
Samalla oheistuksella kuin ”patikkaretkelle pukeutuminen” (katso edellä). Pääosin kannattaa varautua vedenpitävillä jalkineilla ja ulkoasulla. Vesillä pääsee yleensä tuulikin vaikuttamaan kovemmin ja viileämmin kuin maalla liikuttaessa. Vesillä liikuttaessa voivat aallot lyödä lautan kylkeen ja kastaa housujen takamuksen tuulisella kelillä. Sateella ja kovemmalla tuulella saattaa myös lautan pohjalle kertyä vettä sen verran, että se voi kastella jalkineita.
Kauniilla tuulettomalla kesäkelillä pärjätään shortseissa ja t-paidalla ja vaikka paljain jaloin.
Jos haluatte ottaa kuvia lauttamelontaretken aikana, kannattaa puhelin tai kamera pakata vedenpitästi esim. minigrip pussiin.
Kajakki-tai kanoottimelontaretkelle pukeutuminen
Kajakkimelontaan on hyvä ottaa tuulen-/vedenpitävä takki. Helteisellä säällä riittää t-paita, ulkoiluhousut, kesäkelillä shortsit (varaudu siihen, että housut voivat hieman kastua). Aurinkoisena päivänä aurinkolasit, päähine ja aurinkorasvaa. Ohutpohjaiset jalkineet esim. sandaalit/lenkkarit tai neopreenitossut. Kajakissa voi lämpimällä kelillä hyvin olla myös paljain jaloin.
Kanoottimelontaan (avo-/inkkarikanoootti) sama varustus muilta osin, mutta lisäksi tuulen-/ vedenpitävät housut, tavalliset ulkoiluun sopivat jalkineet, kuten lenkkarit tai retkeilyjalkineet.
Melontaretkillä on aina mahdollista kastua, joten suosittelemme ottamaan varavaatteet retken jälkeen puettavaksi.
Pelastuspukuohjelmaan pukeutuminen
Pelastuspukuohjelmaan saavuttaessa tulee osallistujilla olla yllään omat pitkähihaiset ja -lahkeiset verryttely- tai fleece- tai collegeasut tms. sekä sukat. Järjestäjältä tulee muu tarvittava varustus.
Koska pelastuspukuohjelma on hyvinkin vesipitoinen, on jonkin asteinen kastumisen vaara aina olemassa. Kannattaa varautua varavaatteisiin, jotka voi pukea ylleen ohjelman jälkeen.
Tilaajan tulee ilmoittaa järjestäjälle vahvistessaan pelastuspukuohjelman osallistujien:
- Sukupuoli
- Pituus senttimetreissä
- Koko normaalivaatetuksessa, tyyliin S, M, L, XL, XXL, XXXL
- Jos osallistujalla on kokoonsa nähden suuri vatsan tai rinnan ympärys, olisi se hyvä ilmoittaa järjestäjälle esim cm:ssä, jotta voimme varmistaa pukujen riittävyyden ja sopivuuden.
Tulitaidekouluun pukeutuminen
Tulitaidekouluun voi pukeutua normaalisti sään mukaan, kuten esim. katso edellä ”Pukeutuminen pihamaastoissa, puistoissa ym. vastaavissa ”helpommissa” paikoissa tapahtuviin tiimi- ym. ohjelmiin”. Ennen tulella toimintaa, on järjestäjän puolesta tarjolla halukkaille nokisilta välineiltä suojaamaan kangashaalari, hanskat ja pipo.
Eventurelta on vuokrattavissa sadeviittoja, jotka voi vetää omien ulkovaatteiden ylle. Varaathan ne halutessanne etukäteen ohjelmaanne.
Tilaisuuden tilaajan tulisi varmistua, että osallistujat saavat tarvittavan tiedon pukeutumisesta ja varusteista ennen tilaisuuutta.
Paras on tarkistaa edellisenä iltana ja vielä aamulla viimehetken sääennuste toteutuspaikassa esim. Forecasta
Muita vinkkejä:
Otathan henkilökohtaiset lääkkeet mukaan ja tiedota tarvittaessa niiden käyttöohjeista järjestäjälle.
Ilmoitathan mahdolliset vakavammat sairaudet ja allergiat järjestäjälle, jotka on hyvä tietää. Esim. epilepsia, sydäntaudit, vakavat allergiat (esim. ampiaisen pistokselle tai kyyn puremalle) jne.
Olethan yhteydessä meihin, jos toivot lisätietoa.
Terveisin
Eventuren tiimi